19.2 C
Munich
Čtvrtek, 19 září, 2024

Umělci budou mít na Horečkách vylepšené zázemí

Must read

/FOTO/ Před deseti lety se jednalo o téměř zapomenutou lokalitu s chátrajícím zařízením. V březnu 2011 začaly záchranné práce na obnovu areálu financované ze společného fondu Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Řeč je o přírodním amfiteátru na Horečkách, ve kterém by se měly letos udát další změny k lepšímu.

Ředitel frenštátského městského kulturního střediska Marian Žárský uvedl, že letos čeká přírodní amfiteátr významná rekonstrukce zázemí a hlediště.

„Právě z fondu Horečky byly letos uvolněny peníze na rozsáhlejší rekonstrukční práce. Už tento týden byly zahájeny práce v zázemí účinkujících pod pódiem. Svépomocí odstraňujeme omítky v místech průsaků vody. Postupně chceme zbavit zdi vlhkosti pomocí injektáže speciální hydroizolační emulzí. Rekonstruovány budou také podlahy v šatnách muzikantů,“ nastínil Marian Žárský.

Nově by mělo dojít rovněž na opravu zadní část zázemí účinkujících a pořadatelů. „Dočká se i největší prostor v zázemí. Jde o rozsáhlý neomítnutý prostor, který nebyl jako jediný opraven při rekonstrukci před deseti lety. Dosud sloužil jako sklad materiálu. Pokud se vše podaří, tak jak je v plánu, mohla by v zázemí šaten vzniknout také sprcha a malá kuchyňka,“ pokračoval Marian Žárský.

Část prací se přenese rovněž do hlediště amfiteátru, kde je instalováno 72 jedlových lavic pro zhruba jeden tisíc diváků.

„I když většina lavic v hledišti ještě na první pohled vypadá zachovale, opak je pravdou. Klimatické podmínky se na nich podepsaly. Uvnitř jedlových půlkulatin je houba, která postupně dřevo rozežírá. Jedna z lavic se už dokonce zlomila, jiné se začínají rozpadat. Proto dojde k postupné výměně starých lavic z jedlového dřeva za mnohem trvanlivější lavice dubové,“ vysvětlil Marian Žárský a dodal, že hlediště by potom mohlo sloužit po mnoho dalších let bez většího zásahu.

 

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article