20.2 C
Munich
Čtvrtek, 19 září, 2024

Přes hory i doly, Beskydská sedmička startuje. Před účastníky je 101 km.

Must read

Z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm a po svých. Již potřinácté odstartuje v pátek 26. srpna extrémní závod přes nejvyšší vrcholky Moravskoslezských Beskyd, letos pod názvem Koňská mast Beskydská sedmička 2022. 

Závodníky čeká 101 kilometrů dlouhá trasa se startem v Třinci a cílem ve ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Ředitel závodu Libor Uher uvádí, že na start se ve třineckém sportovním areálu STaRS postaví 3000 závodníků a mnohé z nich jistě potěší fakt, že v itinerář trasy nedošlo k žádným změnám a profil závodu je tak identický jako v loňském roce.

„Jsem nesmírně rád, že se letos opět můžeme vrátit k hromadnému startu Beskydské sedmičky, který má mimořádné kouzlo a náboj a pro všechny na třineckém atletickém stadionu patří vždy k nezapomenutelným a mimořádně silným zážitkům. V předchozích dvou ročnících jsme museli organizačně výrazně reagovat na covid, letos si ale všichni užijí B7 v její plné kráse,” těší ředitele závodu Libora Uhra.

Koňská mast Beskydská sedmička 2022 odstartuje na atletickém stadionu v Třinci přesně ve 20.45 hodin, závodníky posupně čekají výběh či výšlap na Javorový, Ropici, Travný (traverz), Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Pustevny, Radhošť a na závěr Velký Javorník. Na zdolání 101 km dlouhého extrémního přechodu s převýšením 5500 metrů mají všichni závodníci 29 hodin.

Bude zajímavé sledovat, zda se podaří překonat loňský rekord, kdy B7 dokončily tři čtvrtiny startovního pole. I díky tomu se podařilo v roce 2022 vybrat v rámci tradičního charitativního projektu Každý metr pomáhá rekordní částku. Účastníci a fanoušci B7 v cílovém prostoru na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm loni naplnili kasičku částkou převyšující 270 tisíc korun.

„Beskydská sedmička není již zdaleka jen o úžasných sportovních výkonech, má výrazný charitativní přesah, na kterém spolupracujeme s Institutem bazální stimulace a spřízněnými organizacemi v Česku i na Slovensku. Loňská částka nám vyrazila dech a skvěle ukazuje charakter a duši všech okolo B7. Je pro nás velkou výzvou loňský rekord překonat,” pokračuje Libor Uher.

Adam Knesl, jenž se stará o mediální propagaci akce, doplňuje, že organizátoři závodu očekávají nejrychlejší závodníky v cíli na frenštátském náměstí v sobotu již po osmé hodině ráno. Připomíná, že vítěz 12. ročníku B7, devatenáctiletý ultramaratonec Matěj Beneš, zvládl trasu totiž absolvovat ve fantastickém čase 11 hodin 20 minut a 48 vteřin.

„Drtivá většina účastníků vytoužený cíl uvidí až v sobotu v odpoledních hodinách a ti největší bojovníci až v noci na neděli,“ dodává Adam Knesl s tím, že závodníci mohou do cíle dorazit nejpozději do 1.45 hodin v neděli, kdy se na frenštátském náměstí uskuteční v 11 hodin slavnostní vyhlášení vítězů. Ještě předtím, od 9 hodin, vystoupí kapela Docuku z Valašského Meziříčí.
Organizátoři závodu Koňská mast Beskydská sedmička upozorňují, že vzhledem ke zvýšenému zájmu diváků a fanoušků v posledních letech o sledování účastníků B7 přímo na trase, dojde letos v údolích na místech občerstvovacích stanic k dočasnému omezení dopravy, aby byl zabezpečen průjezd například vozidlům IZS či místním obyvatelům.

Sourcedeník.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article