8.3 C
Munich
Pondělí, 16 září, 2024

Třicetileté čekání na chodník končí? Frenštát na něj konečně získal dotaci.

Must read

Třiatřicet let čekání na chodník mezi bývalou restaurací Siberie a restaurací U Bačů ve Frenštátě pod Radhoštěm je možná u konce. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) vyhověl žádosti města a vyčlenil peníze na vybudování tohoto chodníku podél silnice I/58.

Přijetí příspěvku, který může být v maximální výši O přijetí příspěvku ve výši maximálně 10,26 milionu korun ještě musí rozhodnout zastupitelstvo Frenštátu pod Radhoštěm. Pokud zastupitelé přijetí odsouhlasí, nemělo by stavně chodníku nic bránit.

Chodník má být dlouhý zhruba kilometr a půl a široký od 1,5 do 1,85 metru. Rozpočtované náklady na jeho výstavbu jsou ve výši přes 20 milionů korun. Milan Matonoha, referent odboru investic a rozvoje MěÚ Frenštát pod Radhoštěm, upřesnil, že příspěvek ze SFDI může tvořit maximálně 85 procent celkových uznatelných nákladů a město ho musí vyčerpat do konce roku 2023.

Právě v příštím roce by se stavba chodníku měla uskutečnit. Vladimíra Martiníková, referentka odboru investic a rozvoje MěÚ Frenštát pod Radhoštěm, uvedla, že součástí stavebních prací bude i výstavba dvou autobusových zálivů a lávky u mostní konstrukce přes Rokytno. „V rámci výstavby nového chodníku jsou navrženy také čtyři přechody pro chodce. Dva budou na hlavní komunikaci a dva na odbočkách z hlavní komunikace,“ sdělila Vladimíra Martiníková.

O potřebnosti chodníku, který by měl výrazně zvýšit bezpečnost chodů pohybujících se v daném úseku okolo hlavního tahu mezi Frenštátem a Rožnovem pod Radhoštěm se poprvé začalo hovořit v srpnu 1989 v motoristickém pořadu Pozor, zákruta! Nepomohla ani petice v roce 1996, a pak už se dlouho nic nedělo, zástupci města poukazovali na skutečnost, že dotčené pozemky má v majetku asi patnáct vlastníků.

Otázku chodníku znovu otevřela Leona Juřicová, která v místě bydlí. S pomocí další obyvatelek intenzivně žádala téměř na každém zasedání zastupitelstva město o nějaké konání v této záležitosti. Nakonec se vše podařilo dotáhnout do úspěšného konce, když se městu podařilo zajistit všechny potřebné dokumenty. Toto sdělení frenštátského starosty Miroslava Halatina na posledním zasedání frenštátského zastupitelstva přijala Leona Juřicová s viditelnou úlevou, ale také s opatrností. „Budeme věřit, že se konečně blýsklo na lepší časy, a že se po tom chodníku co nejdříve projdeme a nebudeme se bát jít na autobus, nebo jen tak na procházku,“ řekla.

Zasedání, na kterém se zastupitelé budou zabývat případným přijetím příspěvku ze SFDI se uskuteční 15. září.

 

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article