10.7 C
Munich
Pátek, 18 října, 2024

Frenštátský malíř Pavel Strnadel teď při tvorbě zabere půl domu.

Must read

Svátek všech svatých, neboli také Dušičky, je tradicí, která každoročně doslova rozsvítí hřbitovy po celém Česku. Ať už si lidé zavzpomínají přímo u hrobů, nebo třeba jen doma s tichou pietou zapálí svíčku, symboliku mají Dušičky jen jednu – zavzpomínat na to dobré, co nám naši milí, kteří již nejsou mezi námi, zanechali. Za snímky, i ty dronové, rozsvíceního frenštátského hřbitova děkujeme Jiřímu Baranovi. 

Na tom obraze jsem já, prozradila pro Deník jedna z návštěvnic vernisáže výstavy obrazů Pavla Strnadla, která se uskutečnila první listopadový den vpodvečer ve Výstavní síni Albína Poláška v Domě kultury ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Návštěvnice vernisáže Inka Valová ani nemusela upřesňovat, který obraz frenštátského výtvarníka, malíře a grafika má na mysli. Na jednom z obrazů byl pastelem namalovaný portrét mladé dívky z profilu. Podoba byla zřejmá, i když od vzniku obrazu uplynuly už desítky let.

„Tenkrát mi bylo patnáct,“ poznamenala Inka Valová. Na dotaz, jak se stalo, že si ji k portrétování Pavel Strnadel vybral, odvětila, že jsou z rodiny.

Pavel Strnadel ale nevytváří jen portréty, jeho dílo je žánrově pestré a je v něm možno nalézt i krajinářská díla či městskou krajinu, zátiší nebo abstrakci. Podobné je to i s používáním různorodých technik. Pavel Strnadel k tomu v krátkém rozhovoru s pracovníkem Muzea Novojičínska Martinem Trubačem uvedl, že v každém období ho doprovází jiná technika.

„Ten pastel mě ale doprovází už dlouho, i když jsem teď zjistil, že už jsme se trochu vypsal. Dělám to desítky let a člověk potřebuje změnu,“ uvedl Pavel Strnadel, jenž dlouhodobě působil jako pedagog na gymnáziích ve Frenštátě pod Radhoštěm či v Příboře a stále vede kurzy pro starší 15 let v ZUŠ Frenštát pod Radhoštěm.

Kdo by si myslel, že ve dvaasedmdesáti letech Pavel Strnadel pomalu myslí na odpočinek, mýlil by se. „Mám teď v plánu tři oblasti, zatím si je nechám pro sebe. Ale mám v plánu zabrat tři místnosti v domě a v každé budu dělat jinou technikou. Takže zaberu půl domu, tam se zavřu a uvidíme, jak to dopadne,“ nastínil Pavel Strnadel.
Jemu i návštěvníkům na zahájení výstavy zahráli žáci frenštátské základní umělecké školy Aneta Skřídlovská na příčnou flétnu, Kristýna Juračáková na housle a Vojtěch Fus na trubku, všichni za klavírního doprovodu, který obstarali Marcel Lipták a Martina Hanáková.

 

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article