10.7 C
Munich
Pátek, 18 října, 2024

Zdarma. Frenštát ruší poplatek. Chce podpořit podnikatele a majitele domů

Must read

Ve Frenštátě pod Radhoštěm chtějí podpořit podnikatele a majitele nemovistostí. Rozhodli se tak zrušit jeden z poplatků. 
Zastupitelstvo města Frenštát pod Radhoštěm schválilo na konci loňského roku změnu obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. Na základě nové vyhlášky dochází k vyjmutí z poplatkové povinností u některých typů záborů. Cílem změny vyhlášky je podpora města podnikatelům a majitelům domů v našem městě.

Změny ve vyhlášce představují jednak zrušení poplatku za reklamu umístěnou na veřejném prostranství a dále zrušení záborů veřejného prostranství za umístění stavebního zařízení. „První změnou se snažíme podpořit hlavně frenštátské podnikatele. Druhá výrazná změna podporuje majitele domů, neboť již nebudou platit poplatek za zábor při stavební činnosti, a to například při stavebních pracích snižujících energetickou náročnost budov,“ sdělil starosta města Jan Rejman.

Zachován zůstává poplatek za umístění prodejních zařízení, stánků a pultů, v městské památkové zóně. „Tady se snažíme najít způsob, jak docílit toho, aby tato oblast centra města nebyla zatížena často nevzhledným venkovním prodejem před jednotlivými provozovnami. Celkově se dá říci, že poplatek za užívání veřejného prostranství měl původně regulační charakter, ale s ohledem na změny v mentalitě obyvatel a ekonomické situaci již částečně tato regulace pozbyla svůj význam,“ vysvětlil starosta města.

Změny v obecně závazné vyhlášce a jejich dopad město vyhodnotí na konci letošního roku. „Poté na základě výsledků a zpětné vazby budeme s vyhláškou dále pracovat a případně ji upravíme dle aktuálních potřeb,“ uzavřel Jan Rejman.

V záležitostech týkajících se místního poplatku za užívání veřejného prostranství se obracejte na p. Jana Pítra, odbor financí a rozpočtu, tel.: +420 556 833 126, e-mail: jan.pitr@mufrenstat.cz

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article