Frgál patří vedle slivovice a kyselice k nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně. Kdo by se ho chtěl naučit péct, bude mít opět příležitost v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Od soboty 13. června tam opět startují oblíbené kurzy pečení frgálů pod vedením místních pekařek, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku.
Pravidelné „frgálové“ kurzy pořádá Resort Valachy jako jediný v regionu. Do prázdnin je vypsán ještě termín 27. června, v červenci a srpnu se pak budou konat vždy v úterý a neděli.
„Lidi dnes velmi láká regionální gastronomie. Chtějí ji nejen ochutnávat, ale také se v ní něco přiučit. Původně jsme kurzy začali pořádat hlavně pro ubytované hosty, abychom jim zpestřili pobyty v našich hotelech, ale dnes se na ně hlásí i další zájemci.
Výjimkou nejsou profesionální pekaři, pro které je to příležitost porovnat si zkušenosti. Kurz je zábavný, takže ho zvládají i školáci,“ popisuje mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.
Hosté, kteří přijedou na týdenní dovolenou do hotelů Lanterna a Horal, mají letos kurz v ceně pobytu.
Pravý valašský frgál?
Během tříhodinového kurzu v hotelu Galik si účastníci zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem. Dozví se i tipy a zajímavosti o historii a současnosti tohoto tradičního koláče, který se na Valašsku dělá podle ustáleného postupu již několik století.
První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, jenž nemá v okolních zemích obdoby. V roce 2013 byl proto vyhlášen produktem s chráněným zeměpisným označením Evropské komise.
Pravý valašský frgál má průměr 30 cm, váží zhruba 600 gramů a má jednodruhovou náplň, nejčastěji hrušky, tvaroh, mák a povidla.
Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013.
Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal a Pod Javorem, prodává je v Bistru Razula a dodává do vybraných podniků v regionu, mj. do vlastní Bistrotéky Valachy v Obchodním domě ve Zlíně.
Nově i pečení pizzy pro rodiče s dětmi
Pro velký ohlas připravil Resort Valachy jako novinku další kuchařský kurz, tentokrát určený především dětem s rodiči.
V Bistru Razula, kde se kromě burgerů a grilovaných specialit peče vyhlášená pizza, se mohou zájemci naučit její výrobu od chystání těsta a jeho nahazování přes přípravu náplně až po upečení.
První z kurzů pečení pizzy pod vedením šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Josefa Tydlačky se bude konat v neděli 21. června, poté o prázdninách každé pondělí.
U Bistra Razula, které se nachází hned u cyklostezky Bečva, navíc vzniká nová herní zóna pro děti s venkovním ohništěm s možností každodenního opékání.
Vždy ve středu a sobotu se budou konat posezení u ohně s kytarou a procházkou za valašskými strašidly pro děti. Bistro nově nabízí i snídaně nebo službu piknikových košů.