8.3 C
Munich
Pondělí, 16 září, 2024

Frenštát pod Radhoštěm se stal světovou hudební metropolí

Must read

Úterý 15. března 2022 se ve Frenštátě pod Radhoštěm stalo ryzím svátkem komorní hudby v pravém slova smyslu. Návštěvníkům abonentního cyklu se ve svém společném programu představili hudebníci světového renomé, houslový virtuóz Ivan Ženatý a fenomenální pianista Igor Ardašev.

Frenštátskému publiku společně zahráli skladby z pera Antonína Dvořáka, Johannesa Brahmse a Franze Schuberta. Jejich vystoupení publikum v závěru odměnilo dlouhým a neutichajícím potleskem ve stoje.

Úvod každého z abonentních koncertů patří už desátým rokem talentovaným žákům frenštátské Základní umělecké školy. V rámci programu pomáháme talentům tentokrát vystoupila Adéla Špačková ze třídy paní učitelky Jarmily Hrubišové, která posluchačům v sále zahrála na klavír Humoresku Antonína Dvořáka. Poté už pódium patřilo dvěma fenomenálním umělcům, kteří si nejen svým vystupováním, ale především hudbou, která se z jejich nástrojů linula, naprosto získali publikum v sále. Vidět tu neuvěřitelnou symbiózu obou interpretů, kultivované tóny a profesionální vystupování bylo opravdu vrcholným zážitkem. Při úchvatných melodiích ve volných větách v sále nikdo téměř nedýchal.
„Ivan Ženatý se řadí k nejvýznamnějším českým houslistům současnosti a je pokračovatelem interpretační tradice houslisty Josefa Suka. Igor Ardašev reprezentuje už dlouho české pianistické umění na mezinárodním fóru. Proto jsme byli velmi rádi, že se nám společný program obou těchto umělců podařilo zařadit právě do frenštátského abonentního cyklu,“ uvedl dramaturg a spolupořadatel koncertů Jiří Jahoda. „Věříme, že se divákům během večera podařilo alespoň na chvíli odpoutat myšlenky od současné nelehké situace a dění kolem nás, vypnout a nechat se pouze unášet nádhernou hudbou. Od mnohých z nich jsme v závěru večera slyšeli slova chvály a díků,“ dodává Jiří Jahoda.
Pro předplatitele byla při vstupu do sálu tradičně připravena sklenka italského vína z vinotéky Storica Enotria a po přestávce před zahájením druhé poloviny programu byl vylosován výherce dárkového poukazu na večeři pro dvě osoby v hotelu Troyer v Trojanovicích. Třetí koncert z letošního cyklu je naplánován na úterý 3. května 2022. Populární zpěvačka Městského divadla Brno Jana Musilová a klavírista Petr Malásek představí posluchačům šansonově laděný program od francouzských písní ulice až po současnou tvorbu skladatele a klavíristy Petra Maláska. Vstupenky mimo předplatné v ceně 290 Kč budou od 24. března k dispozici ve frenštátském Turistickém informačním centru.

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article