12 C
Munich
Čtvrtek, 19 září, 2024

Nová mapa dřevěných staveb představí historické skvosty Beskyd a okolí

Must read

Region Slezská brána připravil na letošní sezonu novou mapu dřevěných památek. K dostání bude v infocentrech ve Frýdku-Místku nebo na obecních úřadech vybraných vesnic, k dispozici by měla být také na zámku v Paskově.

Milovníci dřevěných staveb našeho kraje tak budou mít k ruce jedinečnou mapu, která pro ně bude bezesporu inspirací k návštěvě těchto památek.

Podobná velká nástěnná mapa je součástí stálé expozice zámku v Paskově a přehledně zobrazuje, kde se konkrétní památka nachází. Region Slezská brána vyšel vstříc zájemcům ze strany veřejnosti a mapu vydal také v kapesním vydání.

„Mapou jsme navázali na stálou expozici dřevěných kostelů, kaplí a zvoniček frýdecko-místeckého modeláře Jana Blizňáka, která byla na zámku v Paskově nainstalována loni na podzim,“ vysvětlil Miroslav Lysek, projektový manažer Regionu Slezská Brána.

„Zejména zvoničky jsou fenoménem malebné horské části Frýdecko-Místecka a region Slezská brána se může pochlubit existencí nejméně třinácti zvoniček,“ doplnil Miroslav Lysek. Míst, kde bude mapa k dispozici je asi třicet. „Na mapě je kolem 95 objektů na obou stranách a myslím si, že to je důkaz, že v tomto kraji je dřevo významný stavební materiál a inventář krajiny a pro veřejnost má význam se po těchto zajímavých objektech toulat, fotit si je a poznávat třeba historii a autorství těchto staveb,“ zakončil Miroslav Lysek.

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article