12.5 C
Munich
Pátek, 20 září, 2024

Sochař opravuje starou kašnu se sochou Neptuna z frenštátského náměstí

Must read

Na zhruba tři měsíce přišlo náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku o jeden ze svých symbolů, kašnu se sochou Neptuna. Památky se dočasně ujal restaurátor Tomáš Skalík se svými spolupracovníky, protože stav zvláště samotné kašny byl velmi špatný.

„K opravě jsme přistoupili kvůli netěsnosti nádrže kašny. Vlivem rostoucích kořenů nedaleké lípy pod kašnou praská kámen a je narušená statika,“ vysvětlila Jana Machková z odboru investic a rozvoje na frenštátské radnici.

Podle restaurátora Skalíka nebude s opravou sochy žádný problém. „Jde jen o vyspravení drobných prasklin a povrchovou úpravu,“ poznamenal.

Zcela jiná situace se však týká kašny. „Tam naopak jde o jednu z nejkomplikovanějších renovací, co jsme v posledních letech dělali. Narušené pískovcové bloky jsou hodně staré, kámen je houževnatý a s mnoha doplňky. Navíc tam jsou i staré zkorodované ocelové výztuže,“ popsal restaurátor a sochař.

Odborníci také musejí položit novou železobetonovou základovou desku a schodový prstenec kolem kašny, takže bude o něco vyšší. „Právě díky tomu se kašna vrátí do původní úrovně nad plochu náměstí,“ upozornila Jana Machková z frenštátské radnice.

Opravy se budou týkat i technologie přívodu vody a systému nočního osvětlení.

Náklady na obnovu památkově chráněné kašny se sochou vyjdou přibližně na 1,6 milionu korun. „Vše chceme stihnout do konce října,“ podotkl restaurátor Skalík.

Na centrálním náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm se současná kašna objevila v roce 1840, kdy se stala součástí městského vodovodu.

Už tehdy ji zdobila socha Neptuna, římského boha moří, jezer a pramenů, který stojí na mořském skalisku a oběma rukama svírá typický trojzubec. Právě ten se občas stal terčem vandalů.

V sousedství kašny stojí i několik stromů, a to včetně lípy svobody zasazené v roce 1918. Původní socha Neptuna je nyní umístěna ve vestibulu radnice, v kašně ji v roce 1982 nahradila kopie. Poslední částečnou úpravu místo dostalo v roce 2012, kdy například přibylo noční osvětlení. Současné práce však mají mnohem větší rozsah.

 

Sourceidnes.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article