8.4 C
Munich
Pondělí, 16 září, 2024

Kuchařky z Tyršovky uvítaly netradiční návštěvu a vzdělávaly se na poli vaření.

Must read

I kulinářské umění je potřeba vylepšovat tak, aby podléhalo nejnovějším trendům a především aby chutnalo. Jitka Žurovcová ze ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě nám zaslala krátký článek o tom, jak škola uvítala vzácnou gastro-návstěvu, která dala podnět k dalšímu vzdělávání.

Ve čtvrtek 3. února přijal pozvání do naší školní kuchyně šéfkuchař Ondřej Štalmach z kuchařské akademie společnosti LA Food s.r.o. Připravoval spolu s našimi kuchařkami netradiční zdravý oběd – polévku krém z červené čočky a ajvaru, vepřové karbanátky s jáhlami a dýňovým pyré a na druhou volbu listový výběr se zeleninou, rajčatovým bulgurem a mozzarellou.

Cílem návštěvy pana Štalmacha bylo ukázat pracovnicím školní jídelny nové trendy ve vaření, seznámit je s moderními postupy přípravy jídel a také nabídnout nové recepty, které zakomponujeme do našeho jídelníčku. I u výdeje obědu jsme zaznamenali změny v servírování dýňového pyré. A jak už to chodí, někomu jídlo chutnalo, někomu méně.

Věříme, že se tato akce v naší školní jídelně strávníkům líbila a pan Štalmach za námi v budoucnu zase zavítá. Spolupráce se společností LA Food pokračuje ve vzdělávání kuchařek na půdě kuchařské akademie v Kostelanech nad Moravou. Tam byly v průběhu jarních prázdnin pozvány dvě pracovnice z našeho kolektivu, aby se zapojily do přípravy netradičních pokrmů. Tématem byla úprava luštěnin, které jsou nedílnou součástí dnešních zdravých jídelníčků. Připravovala se čočka beluga s kořenovou zeleninou v tomatové omáčce s pečenou treskou s krustou z kukuřičné směsi s bylinkami a bramborovým pyré, dále krémové rizoto z bulguru a quinoy s restovanou zeleninou a parmazánem. Obě kuchařky navařené obědy také ochutnaly. A chutnaly jim.

Návštěva přinesla novou inspiraci k výrobě dalších zajímavých pokrmů. Na zakončení kulinářského umění si obě pracovnice přivezly certifikáty na téma „luštěniny a bulgur“ a my se budeme těšit na další téma příští návštěvy kuchařského studia.
Jitka Žurovcová, vedoucí školní jídelny

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article