14.5 C
Munich
Pátek, 20 září, 2024

Bílá stopa Beskydy: Greeny v Čeladné se na zimu mění v perfektní běžkařské tratě

Must read

Golfové hřiště v Čeladné neslouží jen golfistům. V zimním období tady v posledních letech vznikají hned tři běžkařské tratě. Mezi milovníky běžeckého lyžování jsou rok od roku populárnější.

„Když jsme s touto aktivitou začali v roce 2016, byli jsme rádi za návštěvu padesáti běžkařů. Lidé si postupně zvykli na to, že mohou na zdejším golfovém hřišti sportovat i v zimě. Některé víkendy k nám tak na běžky zavítá i pět nebo šest stovek návštěvníků. Oceňují, že tady mají veškerý komfort,“ uvedl Jiří Vyvlečka, ředitel Čeladná Golf Resort. „Přijedou do areálu, kde mají dostatek parkovacích míst. Následně projdou recepcí, kde si mohou vypůjčit běžkařskou výbavu a následně se ocitají na náměstíčku, ze kterého se mohou vydat do tří běžeckých okruhů,“ nastínil Vyvlečka.

Vzhledem k mírnému profilu golfového hřiště v Čeladné jsou všechny tři běžkařské tratě vhodné nejen pro zkušenější běžkaře, ale i pro ty, kteří s běžeckým lyžováním teprve začínají nebo si ho chtějí vyzkoušet.

„Nikdo se nemusí bát toho, že by jej na trati překvapila prudká stoupání, která by nemohl překonat. Všechny trasy jsou příjemné a zvládnou se na nich bez větších problémů pohybovat i děti. Proto k nám ve velké míře jezdí rodiny s dětmi. Mohou tady strávit příjemný sportovní den. Navíc pro děti bývá hodně populární opékání špekáčků. Na náměstíčku většinou hoří oheň, kde si je mohou opéct. A střídá se tady několik druhů občerstvení, které je určitým zpestřením,“ přiblížil Vyvlečka.

Další výhoda čeladenského hřiště spočívá v tom, že vzhledem k nízce zastřiženému trávníku stačí na vytvoření běžkařských stop minimální sněhová pokrývka.

„Stačí nám patnáct centimetrů sněhu a už jsme schopní tratě připravit tak, aby byly provozu schopné. Připravujeme stopu pro klasiku i pro bruslení. To ocení především zdatnější běžkaři. Klasika je pak výsadou všech, kteří si chtějí přijít zaběžkovat,“ poznamenal Vyvlečka.

V počátcích se v Čeladné trochu potýkali s návštěvníky, kterým se nelíbilo, že návštěva běžkařských tratí není zadarmo. „Vybíráme dvě stě padesát korun na den za jednoho a pět set za rodinu, kdy počítáme dva dospělé a dvě děti. Zpočátku se to některým nelíbilo, protože běžky měli spojené s tím, že se za ně neplatí, když si jdou někam zajezdit. Dnes už je ale situace jiná. Lidé chápou, že na vytvoření a úpravu tratí je třeba nějaká technika, lidská práce. Nic není zadarmo. Každopádně toto vstupné není přemrštěné a všichni už jej bez problémů akceptují. Jsme rádi a vážíme si toho, že zájem o běžecké lyžování na golfovém hřišti v Čeladné rok od roku roste,“ uzavřel Vyvlečka.

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article