12 C
Munich
Čtvrtek, 19 září, 2024

Frenštátská voltižistka Czyžová bude obhajovat prvenství .

Must read

Na Mistrovství ČR ve voltiži, které se uskuteční od 17. do 19. září v jezdeckém areálu ve Frenštátě, budou soutěžit nejlepší čeští voltižní jezdci, koně i lonžéři. V této těžké konkurenci bude bude startovat i aktuálně nejúspěšnější česká závodnice Tereza Czyžová z pořádajícího TJ Slovan s cílem potvrdit své postavení české jedničky. 
Na červencovém mistrovství světa ve francouzském Le Mans vybojovala talentovaná juniorka na koni Aladin v konkurenci šestapadesáti nejlepších závodnic z celého světa obdivuhodné čtvrté místo, což je v české ženské voltiži zatím největší mezinárodní úspěch. Medaile jí tehdy navíc unikla jen o pouhé setiny bodu. Startovat bude i frenštátská juniorská skupina, která na mistrovství světa získala v konkurenci osmi nejlepších světových týmů páté místo.

Voltižní soutěž bude zahájena v sobotu 18. září zahajovacími koly v kategoriích jednotlivců, dvojic a skupin. Finále bude na programu v neděli dopoledními povinnými sestavami a divácky nejatraktivnější volné jízdy budou na programu odpoledne. „Závodní týmy k nám jezdí rády, a náš nevelký, ale útulný areál s rodinnou atmosférou si skutečně oblíbili. S pořádáním voltižních závodů máme asi největší zkušenosti v republice a na letošním mistrovství republiky chceme získat ve všech námi obsazených kategoriích první místa,“ netají trenérka Adéla Svobodová ambice své i svého týmu, podpořené úspěšně zvládnutým mistrovstvím světa. Vzhledem k tomu, že v republice jsou k dispozici pouze tři jezdecké haly s odpovídajícími parametry, hostil frenštátský areál tuto nejvyšší voltižní soutěž i v roce 2019.

Voltiž se dá označil jako gymnastika na koni a patří do deseti soutěžních jezdeckých disciplín, uznávaných Mezinárodní jezdeckou federací. Soutěžit v ní mohou jednotlivci, páry i skupiny v povinných cvicích a volných sestavách s hudbou. Součástí volné sestavy mohou být náskoky, seskoky, stoje na rukou, kleky, stoje a pohyby ve vzduchu, kterými bývají například salta. Porota hodnotí u jezdce typ cviku, jeho techniku a obtížnost, rovnováhu i bezpečnost a u jeho koně kvalitu chodu. Kůň nemá sedlo, nýbrž voltižní pás s madly a koženými poutky. Jde o sportovní disciplínu, která zejména ve vrcholovém provedení diváky okouzluje dokonalým pohybovým uměním jezdce, sladěným s elegantním pohybem krásného zvířete. Mezi olympijské sporty byla zařazena už v roce 1920.

Sourcedenik.cz
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article